Cum ne pregatim pentru analize?
  Pentru ca analizele sa reflecte cu adevarat situatia organismului, pe langa performantele laboratorului, este foarte importanta pregatirea pacientului inaintea recoltarii.

Pregatirea pentru recoltarea probelor de sange

Recoltarea sangelui se face dimineata , inainte de a consuma alimente sau lichide care pot denatura rezultatele unor analize.Exista anumite analize care necesita o perioada mai lunga de inanitie sau o anumita dieta. De aceea este bine ca atunci cand ni se recomanda efectuarea unor analize sau cand dorim sa le facem din proprie initiativa sa intrebam medicul care le recomanda sau personalul laboratorului despre conditiile care trebuiesc indeplinite inainte de recoltare.
Exista de asemeni medicamente care pot modifica analizele medicale .De aceea trebuie sa intrebam medicul care recomanda efectuarea analizelor daca este necesar sa intrerupem tratamentul sau daca trebuie informat personalul laboratorului asupra tratamentului urmat.

Pregatirea pentru recoltarea exudatului faringian

Exudatul faringian se recolteaza dimineata, inainte de a consuma alimente sau lichide (acestea sterg agentii patogeni existenti pe suprafata amigdalelor si/sau mucoasei faringiene) si evitand spalatul pe dinti deoarece pastele de dinti contin substante antibacteriene care distrug flora microbiana faringiana denaturand rezultatul. Daca aceste conditii nu pot fi respectate se poate face totusi recoltarea exudatului faringian la 3-4 ore de la ultima masa sau de la ultimul periaj dentar.
Este important ca recoltarea exudatului sa se faca inainte de inceperea tratamentului cu antibiotic.
Exudatul de control (dupa efectuarea tratamentului ) se va efectua dupa 3-5 zile de la terminarea tratamentului cu antibiotic.

Pregatirea pentru recoltarea urinii

Pentru examenul de urina (biochimie si sediment) recoltarea se face din prima urina de dimineata intr-un recipient furnizat de laborator (de preferat), cu capac etans pentru a preveni varsarea, evaporarea si contaminarea probei.Daca proba nu este adusa imediat la laborator va fi pastrata la frigider (2-8 grade Celsius).
Pentru urocultura recoltarea se va face din prima urina de dimineata sau la cel putin 4 ore de la ultima mictiune intr-un recipient steril , furnizat de laborator sau achizitionat din farmacie. Transportul recipientului cu proba trebuie sa se faca in maxim o ora de la recoltare. Este important ca recoltarea sa se faca inainte de inceperea tratamentului cu antibiotic deoarece antibioticele distrug de obicei flora microbiana iar rezultatul uroculturii va fi negativ chiar daca infectia urinara exista. In cazul urmaririi eficientei tratamentului cu antibiotic, recoltarea se repeta dupa 48-96 ore. Urocultura de control se va efectua dupa 3-5 zile de la intreruperea tratamentului.
Este foarte important ca recoltarea probelor de urina sa se faca corect si anume:
La adult:
se face toaleta riguroasa a zonei genito-urinare cu apa si sapun; la femei , in situatia prezentei secretiei genitale abundente,dupa efectuarea toaletei se va introduce in vagin un tampon steril;
se usuca zona spalata cu o compresa sterila;
se urineaza in toaleta o cantitate mica (urina contaminate de bacteriile care exista in mod obisnuit in segmental inferior al uretrei) si fara sa se opreasca urinarea se colecteaza urina in recipentul steril (recoltarea din jetul urinar mijlociu);
pentru a preveni contaminarea probei se evita atingerea recipientului de zona genitala ; de asemenea nu se atinge dopul urocultorului de nici un obiect din jur.
La sugar:
se curate zona genito-urinara a copilului cu apa si sapun;
nu se tamponeaza zona curatata pentru a grabi uscarea, nu se aplica creme, uleiuri sau pudre pediatrice;
se dezlipeste banda protectoare din jumatatea inferioara a pungii pediatrice de recoltare a urinei si se fixeaza portiunea adeziva anterior de anus; se dezlipeste partea superioara a benzii si se continua aplicarea portiunii adezive avand grija ca orificiul urinar sa fie in interiorul pungii; punga pediatrica se ataseaza ferm de zona genito-urinara pentru a preveni scurgerea de urina si contaminarea probei;
imediat dupa ce copilul urineaza sau cat mai aproape de acest moment, punguta pediatrica se dezlipeste, se transvazeaza urina in recipientul cu capac si se transporta la laborator .
Proba de urina din 24 ore - se recolteaza cu respectarea indicatiilor medicului privind aportul de lichide, necesitatea intreruperii tratamentului sau o eventuala dieta:
la ora 7 dimineata se urineaza si nu se retine aceasta urina;
se colecteaza apoi intr-un recipient curat de 2-3 l toate emisiunile de urina, timp de 24 ore pana in ziua urmatoare la ora 7 dimineata, inclusiv aceasta urina;
vasul cu urina se pastreaza in frigider, pe tot parcursul colectarii;
la incheierea recoltarii se masoara volumul de urina colectat , se noteaza valoarea obtinuta
si va fi comunicata la cererea personalului laboratorului ;
se omogenizeaza urina recoltata (prin agitare) si se retine o cantitate de 30-50 ml in recipientul pus la dispozitie de laborator.

Pregatirea pentru recoltarea materiilor fecale

Recoltarea materiilor fecale se face in recipiente speciale obtinute de la laborator astfel:
pentru examenul coproparazitologic recoltarea se face in coprocultor, fara mediu de cultura, si se repeta la interval de cateva zile deoarece ouale, chistii sau larvele de paraziti nu se elimina zilnic;
pentru coprocultura recoltarea se face in coprocultorul fara mediu de cultura daca proba se aduce la laborator in interval de 30-60 min. de la recoltare sau in coprocultorul cu mediu de cultura daca nu poate fi respectata aceasta cerinta;
pentru testul de digestie recoltarea materiilor fecale necesita o dieta prealabila care va fi comunicata de medicul care indica analiza;
pentru depistarea hemoragiilor oculte si a Ag Helicobacter Pylori, deoarece se foloseste o metoda imunologica , nu este necesara o restrictie alimentara .

Pregatirea pentru recolatrea secretiilor din zona genitala

Recoltarea secretiilor provenite din zona genitala la femei impune incetarea administrarii tratamentelor endovaginale, a irigatiilor vaginale precum si a contactului sexual cu 48 ore inaintea prelevarii probelor.
In cazul secretiei uretrale pacientul nu trebuie sa urineze cu o ora inainte de recoltare.
 
  Inapoi  
Web Design for Business® by LOGIC INDUSTRY